Parę faktów o kofeinie i kawie - Kawowy

włoska kawa dla gastronomii

Wokół kawy

Kawa włoska to niewątpliwie artykuł, który znajdzie swoich zwolenników i u nas. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ Polscy piją już stosunkowo dużo kawy. Nie wyprzedzamy jeszcze Włochów czy Niemców, ale chyba już nam do nich niedaleko. Na pewno

Parę faktów o kofeinie i kawie - Kawowy włoska kawa dla gastronomii
przyczyniają się do tego różnej maści ekspresy do kawy. Jeśli przejrzelibyśmy oferty sklepowe, okazałoby się, że nawet najbardziej wymagający klienci znaleźliby taki ekspres, o jaki komuś faktycznie chodzi. Jedni kupują więc nadal ekspresy przelewowe, inni natomiast idą w stronę ekspresów ciśnieniowych. I jeden, i drugi wybór jest doby, bo przecież każdy z nas jest inni i posiada inne upodobania i preferencje. Są też tacy kawosze, którzy piją kawę z klasycznej włoskiej kafeterki.
Smakosze kawy twierdzą, że najlepsza jest kawa włoska. Coś w tym na pewno jest, bo Włosi znani są w świecie jako specjaliści w tej materii. Najlepiej więc przekonać się o tym samemu, odwiedzając ojczyznę Dantego i Petrarki. Dodajmy jeszcze do tego, że Włosi piją kawę praktycznie przez cały dzień, nie wyłączając wieczoru. Najczęściej jest to espresso, które błyskawicznie stawia na nogi.


Łyk kawy o poranku to jedno

Łyk kawy o poranku to jedno z przyjemniejszych doznań, jakie zapewniamy sobie na miłe rozpoczęcie dnia. Niektóre osoby uważają, że kawa na nich nie działa. Być może piją jej zbyt wiele. Warto zastanowić się jak jest w naszym przypadku.

Niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez tego aromatycznego trunku. Jest to również dobry sposób, aby dodać sobie energii po południu. Przyjmuje sie, że dobrą porą na wypicie ostatniej filiżanki kawy jest godzina 17, kiedy nasz organizm zwalnia, ale jest gotowy na zastrzyk energii. Jest to dobry czas, ponieważ z powodzeniem zaśniemy wieczorem bez większego trudu. Niektóre osoby oglądają ekspresy do kawy, ale nie wiedzą, na który z nich sie zdecydować. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ wybór jest naprawdę spory. Ważne są parametry. Kawa włoska przygotowana w odpowiedni sposób może być wyjątkowa. Niektórzy parzą ją w specjalnej kawiarce. Część osób przyzwyczaiło się do parzenia kawy po turecku, czyli po prostu zalewania wrzątkiem zmielonych ziaren. Każdy ma inne nawyki. Czasem przyzwyczajamy się również do określonego smaku i niechętnie z niego rezygnujemy.


Możliwości mamy wiele- kawy mogą być

Przed nami ostatnia prosta do Świąt Bożego Narodzenia. Niektórzy z nas z utęsknieniem wyczekują tych kilku dni wolnego, wspaniałych bajek w telewizji, prezentów od Mikołaja i pięknego, magicznego czasu. Dla innych jest to poważny problem, gdyż zakup odpowiednich prezentów dla najbliższych to nie lada zagwozdka.
Okazuje się jednak, ze nie ma się czym przejmować! Najprostszym i jednocześnie najlepszym prezentem będą przecież ekspresy do kawy! Niewiele osób wyobraża sobie poranek bez kubka pysznego, aromatycznego napoju. Kawa włoska nie ma sobie równych wśród napojów, a zimą szczególnie doceniamy jej głęboki smak i rozgrzewające właściwości.
Dlatego lepiej wcześniej rozejrzeć się po sklepach i zamówić najlepszej jakości ekspresy do kawy. W sklepach dobrze jest podpytać sprzedawców, która kawa jest wyjątkowo aromatyczna i zaspokoi gusta naszych najbliższych. Możliwości mamy wiele- kawy mogą być bardzo mocne i wyraziste, lub delikatne o owocowych posmakach. Panie docenia kawy smakowe- waniliowe, czekoladowe czy karmelowe. Do ekspresu i torebki kawy dorzucić możemy także specjalny syrop smakowy. Tym sposobem stworzymy pyszny i niecodzienny prezent dla najbliższych!


Kawowe imperium

Już kilka łyków smolistego naparu poprawia nastrój, usprawnia myślenie i dodaje elokwencji, a dzieje się tak za sprawą kofeiny, która pobudza ośrodkowy układ nerwowy i szybko stawia na nogi. Dla wielu konkurencję samą dla siebie stanowi kawa włoska, chociaż Włochy, podobnie jak Polska, są jedynie importerem, a nie producentem kawy. Za najlepsze uchodzą Lavazza i Illy, przy czym Illy sprzedaje wyłącznie arabikę, Lavazza zaś mieszankę arabiki i robusty. I choć robusta uchodzi za gatunek pośledniejszy, to zawiera więcej kofeiny i daje lepszego kopa.

Kawa we Włoszech jest tania, dostępna w najmniejszej dziurze, i wszędzie prawdziwie doskonała. Włoski barista z zamkniętymi oczami obsługuje doskonałe włoskie ekspresy do kawy i serwuje wyśmienity napar albo żegna się z zawodem. Capuccino o poranku, caffè  macchiato na pozbieranie się w ciągu dnia, w końcu czarne jak węgiel espresso, które podaje się po obfitej kolacji – tak kawa wyznacza rytm życia w tym kraju.

Na końcowy efekt składają się jednakże nie tylko umiejętności serwującego, ale przede wszystkim klasa surowca. Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga nie lada mistrzostwa i to ona w dużej mierze decyduje o smaku i bukiecie. Pod tym względem włoskie palarnie nie mają sobie równych i tak opanowana do perfekcji sztuka obróbki surowca uczyniła z Włoch, było nie było, kawowe imperium.


Wielu z nas za pewne bardzo

Wielu z nas za pewne bardzo trudno jest wyobrazić sobie rozpoczęcie dnia bez pysznej i aromatycznej kawy. Są z resztą takie osoby, które same mówią, iż bez wypicia chociaż jednej filiżanki z samego rana nie są po prostu w stanie właściwie funkcjonować. Bez względu jednak na to czy jesteśmy prawdziwymi koneserami czy też pijemy ten napój tylko od czasu do czasu to warto zadbać o to, aby nasza kawa była jak najlepszej jakości. Aby móc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem zdecydowanie polecamy zwrócić uwagę na ekspresy do kawy. Tego typu urządzenia można obecnie kupić już za na prawdę okazyjne pieniądze a jak podkreślają eksperci sporządzony za ich pośrednictwem napój odznacza się wyjątkowym aromatem i smakiem. Oczywiście równie ważne co dobry ekspres jest to co wsypujemy do jego środka. W tym wypadku dobrym wyborem może okazać się kawa włoska. Kiedyś dostępna wyłącznie w specjalistycznych sklepach, dziś do nabycia nawet w dyskontach. Dzięki szczelnemu opakowaniu taki produkt nie traci przez długi czas swoich właściwości i wyjątkowego smaku. Gdy więc poszukujesz idealnej kawy to postaw na ta włoską parzoną w ekspresie!